Telers Oogst

Wij oogsten:

Hieronder vindt u de informatie over deze vruchten (of klik op de vrucht hierboven om meteen naar de informatie te gaan).

Aardbeien

We telen verschillende rassen met een goede smaak om vanaf juni tot eind september aardbeien te kunnen aanbieden. We beginnen met Tenira, daarna Korona en vervolgens Charlotte en Flamenco als doordragers Ook telen we frambozenaardbeien en ananasaardbeien, deze zijn rijp vanaf begin juni tot begin juli.

Blauwe Bessen

De blauwe bes is familie van onze wilde bosbes, maar de blauwe (bos)bes = blueberry is veel groter, lekker zoet en prachtig blauw gekleurd. De oorsprong van de blauwe bessen ligt in Amerika en de eerste blauwe bessen die in Europa werden ingevoerd, al voor 1930 werden geplant in onze provincie Drenthe. Hier werden in Frederiksoord ook de eerste teeltonderzoeken uitgevoerd.

Blauwe bessen kunnen het gezichtsvermogen verbeteren bij moeheid en nachtblindheid. Suikerpatiënten waarderen de blauwe bessen door het hoge gehalte aan vruchtensuikers. Blauwe bessensap heeft een gunstige werking voor maag en darmen.
Blauwe bessen hebben een hoog gehalte aan anti-oxidanten en van alle onderzochte groenten- en fruitsoorten is het juist de blauwe bes die het hoogst scoort in werking tegen – en ter voorkoming van kanker.De blauwe bes bezit van alle bessen de grootste capaciteit z.g. vrije radicalen te absorberen.

Gebruik:
Blauwe bessen smaken vers erg lekker, ze zijn erg gezond en veelzijdig bruikbaar in recepten. Ook geven ze, in tegenstelling tot onze wilde bosbessen, geen blauwe tanden.

Aanvoer:
In de maanden juli en augustus is de aanvoer het grootst en zijn ze ook het lekkerst.

Bewaren:
Vers zijn ze 2 – 3 dagen bewaarbaar, in de koelkast zijn ze 4 – 5 dagen bewaarbaar, bij voorkeur uitgespreid op een bord.

Invriezen:
Dit is zeer eenvoudig. Wassen, goed laten uitlekken en invriezen.

Ontdooien:
Blauwe bessen ontdooien kan zowel buiten als in de koelkast, ze laten zich onderling gemakkelijk weer los.

Combineren:
Ze combineren uitstekend met aardbeien, andere soorten bessen, perzik en meloen. Ook met compote, vlaaivulling, met pannekoeken enz. vormen ze zeer smakelijk combinaties. Door hun mooie blauwe kleur geven ze aantrekkelijke combinaties met andere fruitsoorten.

Bramen

De grieken kenden in de oudheid al de geneeskrachtige werking van de bladeren en de goede smaak van de vruchten. In de herfst waren bramen vroeger een belangrijk voedsel, ze waren overal in het wild, op bijna alle grondsoorten te vinden.
De teelt van bramen is dan ook relatief jong, pas na 1930 ontstonden er enkele teeltcentra, o.a. in de Bommelerwaard en Zuid-Beveland.

Bramen bevatten veel mineralen en hebben een hoog gehalte aan anti-oxydanten en hebben een grote capaciteit z.g. vrije radicalen te absorberen. Bramensap wekt de eetlust op en bevordert de spijsvertering.

Tip:Koop alleen gave en glanzend diepzwarte bramen, alleen deze zijn goed rijp en lekker zoet.

Aanvoer:
De bramen zijn er volop vanaf eind juli en loopt door tot eind september.

Bewaren:
Deze vruchten zijn slechts enkele dagen bewaarbaar, in de koelkast 3 tot 4 dagen, bij voorkeur uitgespreid op een schaal.

Invriezen:
De bramen blijven mooi stevig als u ze 5 uur voorvriest op een dienblad of bakblik. Zijn de vruchten hard dan kunt u ze overpakken.
Met suiker: Leg de vruchten laag voor laag in een diepvriesbakje en voeg ongeveer 200 gram suiker per kg., zorg ervoor dat de suiker op alle vruchten komt.
Met suikeroplossing: Maak een suikerstroop van 200 g. suiker met 0,5 liter water, dit is voldoende voor 1 kg. bramen.

Ontdooien:
Om de bramen zo hard mogelijk te houden na het dooien is het beste om ze buiten de verpakking uitgespreid op een bord in de koelkast te laten ontdooien, dit duurt ca. 1½ uur.
Voor gebruik in compote, vruchtenpuree of iets dergelijks is het van minder belang, de vruchten mogen dan wat slap zijn.

Combinaties:
Bramen vormen met bijna alle andere bessen een uitstekende combinatie. Bramen met flensjes, roomkwark, met appel en in gebak zijn verrassend apart en lekker. Ook met yoghurt, ijs met pudding zijn uitstekende combinaties te maken.

Frambozen

De framboos is inheems in Europa en ze werden al in de oudheid verzameld. Een eerste duidelijke beschrijving van de cultuur dateert van 1548.

Wij telen zomerframbozen en naast de meer bekende rode herfstframbozen ook gele herfstframbozen, deze hebben een geheel eigen smaak hebben en dat zorgt ervoor dat de recepten met gele frambozen een geheel eigen smaak krijgen.
Frambozensap wekt de eetlust op en bevordert de stofwisseling.

Aanvoer:
Zomerframbozen zijn er van juli tot begin augustus.
Rode en gele herfstframbozen zijn er vanaf eind augustus tot eind september.

Bewaren:
Deze tere vruchten zijn slechts 1-2 dagen bewaarbaar in de koelkast.

Invriezen:
De frambozen blijven mooi stevig als u ze 5 uur voorvriest op een dienblad of bakblik. Zijn de vruchten hard dan kunt u ze overpakken.
Met suiker: Leg de vruchten laag voor laag in een diepvriesbakje en voeg ongeveer 200 gram suiker per kg., zorg ervoor dat de suiker op alle vruchten komt.
Met suikeroplossing: Maak een suikerstroop van 200 g. suiker met 0,5 liter water, dit is voldoende voor 1 kg. frambozen.
Voor jam e.d. kunnen ze direct in bakjes ingevroren worden.

Ontdooien:
Om de frambozen zo hard mogelijk te houden na het dooien is het beste om ze buiten de verpakking uitgespreid op een bord in de koelkast te laten ontdooien, dit duurt ca. 1½ uur. Voor gebruik in compote, vruchtenpuree of iets dergelijks is het van minder belang, de vruchten mogen dan wat slap zijn.

Combineren:
Frambozen vormen met bessen een uitstekende combinatie, maar ook met bramen, aardbeien, appels en bananen. Ook met zure room, yoghurt, kwark, ijs, vanillevla, slagroom en melkdranken combineren frambozen goed.

Kersen

Omdat we zelf enorme liefhebbers zijn van kersen hebben we enkele jaren geleden nieuwe laagblijvende kersenrassen aangeplant, en de meeste zijn gelukkig geschikt gebleken om onder onze omstandigheden te telen.Het zijn Burlat, Merchant, Karina, Kordia, Schneiders en Regina, dit zijn dikke, zeer zoete en knapperige kersen. Ze zijn zo zoet dat ze eigenlijk daardoor wat minder geschikt zijn om te verwerken tot confituur e.d., deze smaak verbetert wel als er bv. rode of witte bessensap wordt toegevoegd, maar de zure kersen zijn het meest geschikt om te verwerken.We hebben daarom als zure kersen ook Morellen en Kelleriis aangeplant maar hebben ontdekt dat de vogels deze ook wel lekker vonden. We hebben ze dus weer verplaatst zodat ze ook onder het vogelnet komen komend jaar.

In onze webwinkel verschijnt in 2018 ons kersen-receptenboekje.

Het kersen-seizoen begint gemiddeld genomen in begin juni en eindigt eind juli begin augustus.

Bewaren:
Verse kersen zijn 3-5 dagen goed te bewaren in de koelkast, gekoeld blijven ze knapperig.

Invriezen:
Voor de verwerking zijn zoete kersen maar vooral zure kersen zeer geschikt om zo in te vriezen, ze behouden goed hun smaak. Wassen, laten drogen, eventueel ontpitten en daarna invriezen.

Als ze voor confituur e.d. ingevroren worden ontpitten we ze voor ons gemak altijd vooraf.

Kruisbessen

Hoewel het gebruik van kruisbessen al eeuwen oud is lijkt deze vrucht nu in de vergetelheid te raken. Door deze recepten willen we u de grote mogelijkheden van deze smakelijke en gezonde bessen onder de aandacht brengen.

Kruisbessensap werkt kalmerend en heeft een gunstige invloed bij jicht en reuma.

Kruisbessen bevatten geleiachtig vruchtvlees dat vol met pectine zit, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor jam, compote e.d. Hoe rijper de kruisbessen hoe minder pectine er in zit, hierdoor zijn voor een aantal recepten onrijpe kruisbessen beter te gebruiken dan de hele rijpe kruisbessen.
Er staan een viertal rassen bij ons, waarvan volgens ons het ras met de kleinste vruchten de beste smaak heeft. Tot nu toe is er weinig last van de gevreesde meeldauwziekte ondervonden bij deze rassen.

Aanvoer:
De oogstperiode loopt van begin juli tot begin augustus.Voor de inmaak worden vaak ook onrijpe vruchten gebruikt.

Bewaren:
Op een koele plaats zijn rijpe kruisbessen 1-2 dagen houdbaar. In de koelkast zijn ze 4 – 5 dagen goed houdbaar.

Invriezen:
De beste tijd voor het invriezen is juli. Was de bessen goed, laat ze uitlekken en ontdoe ze van de steeltjes en de kroontjes. Leg ze daarna naast elkaar op een blad of blik en doe ze 3-4 uur in de diepvries op de invriesstand.Vervolgens in speciale diepvriesverpakking verpakken en weer invriezen, de bessen zijn nu 6 maanden houdbaar.
Of leg de bevroren bessen laag over laag met suiker, schud de verpakking licht om zodat alle bessen met suiker omgeven worden en vries ze weer snel in, op deze manier zijn de bessen 12 maanden houdbaar.
Voor jam e.d. kunnen ze direct in bakjes ingevroren worden.

Ontdooien:
Om de bessen zo hard mogelijk te houden na het dooien is het beste om ze buiten de verpakking uitgespreid op een bord in de koelkast te laten ontdooien, dit duurt ca. 1½ uur.
Voor gebruik in compote, vruchtenpuree of iets dergelijks is het van minder belang, de bessen mogen dan wat slap zijn. Onrijpe kruisbessen zijn uitstekend geschikt voor het maken van jam, gelei, compote moes, sap e.d.

Combinaties:
Door hun fris-zure smaak combineren kruisbessen uitstekend met vanillevla, -pudding, -ijs , gezoete slagroom, zoete omelet en flensjes. Ook smaakt een warme kruisbessensaus of -compote heerlijk bij gegrilde kip of gebraden eend.

Kweeën

De kwee kan de vorm hebben van een appel of een peer, dit is afhankelijk van het ras.
We hebben oorspronkelijk 10 verschillende rassen geplant, maar in een extreme voorjaars-nachtvorst na een zachte winter zijn de meeste rassen helemaal afgevroren vanaf de entplek.
Wat overbleef zijn rassen die hun oorsprong in het Tsjechi en Hongarije, Lescovacz en Ludovic, deze zijn beide appelvormig en ze leveren prachtig gele geurige vruchten.

Het zijn mooie bomen, die met grote appelvormige witte tot witrose bloemen bloeien, wat later in het seizoen dan de gewone appelsoorten, daardoor is de kans op nachtvorstschade aanzienlijk kleiner.

De vruchten zijn na half september te oogsten en prachtig geel, maar erg hard en om ze te schillen is het beter om ze vooraf even te blancheren.

Van de kwee kun je een erg smakelijke en aromatische rasp of gelei maken die onder andere zeer geschikt is om bij wild te serveren.
Op onze website vind je ons receptenboekje met verschillende recepten voor verwerking van de kwee.

Mispels

De mispel wordt al een aantal eeuwen in ons land gekweekt maar is desondanks nog steeds een onbekende vrucht.

De tamelijk grote witte bloemen van deze langzaam groeiende boom verschijnen begin mei, dus pas als het risico op nachtvorstschade normalerwijs voorbij is.
De herfstkleur is prachtig geel, die per ras wat verschilt in tint. In de winter kunnen we genieten van zijn grillig gevormde takken.
De kleur van de vruchten varieert van kleur oranjebruin tot bruin, ze zijn pas oogstbaar na de eerste nachtvorst en daarna pas eetbaar als ze nagerijpt zijn en wat zacht geworden zijn.

We telen 3 rassen, Bredase Reus, Royal en Westerveld

Zeer geschikt om een erg smaakvolle gelei te maken maar ook om een fraaie witte tafelwijn behoort tot de goede mogelijkheden.
Bij beide recepten kunnen de vruchten op het moment dat ze zacht geworden zijn prima worden ingevroren zodat ze op een geschikt tijdstip verwerkt kunnen gaan worden.
In onze webwinkel verschijnt in 2018 ons mispel-receptenboekje met een aantal geschikt recepten.

Pruimen

Naast de gewone pruimenrassen telen we ook Reine Claudes, en kwetsen.Naast de gewone pruimenrassen telen we ook Reine Claudes, en kwetsen.Door onze rassenkeuze kunnen we over een langere periode pruimen aanbieden, vanaf de tweede helft juli tot eind september.We beginnen met Opal die in de tweede helft van juli begint, gevolgd door de Reine Claude rassen in augustus, daarna de Victoria en als laatste Anna Spth, vanaf midden september.

Pruimen:

Soort rijptijd kenmerken
Opal half juli -begin augustus paarsgele schil en geelgroen vruchtvlees, losse steen
President eind juli begin augustus paarsblauwe, sappige zeer stevige pruim
Reine Claude dOullins augustus rijptijd augustus grote goudgele zoete vruchten
Reine Claude dAlthan augustus grote, rode zoete vruchten met geel vruchtvlees
Reine Claude Verte eind augustus begin september wat kleinere groengele zoete vruchten met stevig vruchtvlees
Victoria eind augustus begin september glanzende geel-rode schil met erg sappig vruchtvlees
Reine Claude de Bavay begin eind september wat kleinere groengele zoete vruchten met stevig vruchtvlees
Anna Spth half tot eind september iets kleinere rood-blauwe vruchten en smakelijk vruchtvlees

Naast de verse consumptie zijn pruimen het meest geschikt om likeur van te maken en vooral de Reine Claude soorten hebben een wat hoger suikergehalte en hebben wat steviger vruchtvlees, zijn geschikt daardoor erg smakelijk in confituur, indien gewenst met iets kaneel.

Kwetsen:
Deze stevige zoete pruimen zijn minder sappig en daardoor erg geschikt om te drogen en ook geschikt voor de verwerking tot confituur en als pruimentaart.Alle rassen rijpen van begin tot eind september.

Rode en Witte Bessen

Al eeuwen waardeert men deze bessen, ook al omdat ze tamelijk gemakkelijk te telen waren. Meer dan 200 jaar geleden was het maken van wijn van rode bessen al van betekenis. Naast de bekende rode aalbessen zijn er ook witte aalbessen, deze bevatten meer dan het dubbele aan vitamine C en zijn ook veel zoeter van smaak.

Rode en Witte bessensap heeft een gunstige werking tegen koorts, darm- en nieraandoeningen

De gemiddelde voedingswaarde van rode en witte bessen.
per 100 gr. rode bessen witte bessen
Kilo Joule 102 159
Kilo Calorieën 24 38
eiwit 1 g. 0,9 g.
vet 0 g. 0 g.
koolhydraten 5 g. 8,6 g.
calcium 19 mg. 30 mg.
ijzer 1 mg. 1 mg.
kalium 250 mg.
magnesium
fosfor 40 mg.
natrium 3 mg. 2 mg.
Vitamine A
Vitamine B 0,08 mg. 0,08 mg.
Vitamine B2 0,02 mg. 0,02 mg.
Vitamine B6 70 ug.
Vitamine C 10 mg. 35 mg.

Aanvoer:
De grootste aanvoer ligt in de periode juli-augustus.

Bewaren:
Vers zijn ze 1-2 dagen te bewaren, liefst uitgespreid op bv. een bord in de koelkast zijn ze ongeveer 4 dagen te bewaren.

Invriezen:
Was de bessen goed, laat ze uitlekken en rits ze van de steeltjes. Leg ze daarna naast elkaar op een blad of blik en doe ze 3-4 uur in de diepvries op de invries-stand. Vervolgens in speciale diepvriesverpakking verpakken en weer invriezen, de bessen zijn nu 6 maanden houdbaar.
Of leg de bevroren bessen laag over laag met suiker, schud de verpakking licht, zodat alle bessen met suiker omgeven worden en vries ze weer snel in, op deze manier zijn de bessen 12 maanden houdbaar.

Ontdooien:
Om de bessen zo hard mogelijk te houden na het dooien is het beste om ze buiten de verpakking uitgespreid op een bord in de koelkast te laten ontdooien, dit duurt ca. 1½ uur. Voor gebruik in compote, vruchtenpuree of iets dergelijks is het van minder belang, de bessen mogen dan wat slap zijn.

Combinaties:
Rode bessen doen het uitstekend bij vanillepudding en -vla, ijs, melkdranken, in gebak, bij zoete rijst en griesmeel, als vulling van flensjes, pannekoeken en zoete omeletten. Een compote of gelei van rode bessen doet het bijzonder goed bij rosbief, ossehaas, varkensvlees, wild en gevogelte. Een combinatie van rode en witte bessen met ander zomerfruit staat borg voor een succesvol en vitaminerijk nagerecht.

Zwarte Bessen

Deze bes heeft een zeer karakteristieke, vrij sterke smaak, hierdoor zijn ze vers niet bij een groot publiek geliefd. Verwerkt in gerechten worden deze zeer gezonde bessen door veel mensen gewaardeerd. Het gebruik van zwarte bessenlikeur in recepten is alom bekend.
De zwarte bes bevat van de aalbessen de meeste vitamine C , 150 mg. per 100 gram vruchten, dit is 3 maal zoveel als in sinaasappels. Zwarte bessen bevatten weinig sap hierdoor kan het nuttig zijn om water aan het sap e.d. toe te voegen.

Zwarte bessensap geeft verlichting bij krampachtige hoest en heesheid.

Aanvoer:
De grootste aanvoer ligt in de periode juli-augustus.

Bewaren:
Vers zijn ze 1-2 dagen te bewaren, liefst uitgespreid op bv. een bord, in de koelkast zijn ze ongeveer 4 dagen te bewaren.

Invriezen:
Was de bessen goed, laat ze uitlekken en rits ze van de steeltjes. Leg ze daarna naast elkaar op een blad of blik en doe ze 3-4 uur in de diepvries op de invriesstand. Vervolgens in speciale diepvriesverpakking verpakken en weer invriezen, de bessen zijn nu 6 maanden houdbaar. Of leg de bevroren bessen laag over laag met suiker, schud de verpakking licht, zodat alle bessen met suiker omgeven worden en vries ze weer snel in, op deze manier zijn de bessen 12 maanden houdbaar.

Ontdooien:
Om de bessen zo hard mogelijk te houden na het dooien is het beste om ze buiten de verpakking uitgespreid op een bord in de koelkast te laten ontdooien, dit duurt ca. 1½ uur. Voor gebruik in compote, vruchtenpuree of iets dergelijks is het van minder belang, de bessen mogen dan wat slap zijn.

Combinaties:
Deze bessen hebben een zeer eigen smaak en geven heerlijke jam, gelei en saus. Ze vormen met vlees- en wildgerechten uitstekende combinaties.

Wanneer wordt er geoogst?

 

Bessen – Oogstperiode:
Aardbeien – Juni – eind September
Frambozenaardbei – begin Juni – begin Juli
Ananasaardbei – begin Juni – begin Juli
Blauwe Bessen – Juli – begin September
Bramen – eind Juli – begin September
Frambozenaardbei – Juni – Juli
Frambozen Herfst – eind Augustus – Oktober
Frambozen Zomer – Juli – begin Augustus
Kruisbessen – Juli – begin Augustus
Rode Bessen – Juli – eind Augustus
Witte Bessen – Juli – midden Augustus
Zwarte Bessen – Juli – begin Augustus
Kersen – begin Juni – eind Juli
Kweeperen – eind September – Oktober
Mispels – najaar, na eerste nachtvorst
Pruim – begin Augustus – begin September